Garger-pincészet

Sopron, Magyarország
Borászat értékelés
Gyorsaság
Megbízhatóság
Bor típusok
  • száraz
Bor fajták
  • merlot
  • kékfrankos
Árak
száraz:
2 500 Ft

Borok (1)

Leírások, borászok, díjak

Termőhely: Vaskeresztes Vas-hegy


A Vas-hegy Szombathelytől 18 km-re nyugatra, az osztrák-magyar határon fekszik. Vaskeresztes termőhely (kb. 200 ha szőlőterület) a Soproni Borvidék legdélib csücske, ahol már évezredek óta foglalkoznak szőlőtermesztéssel. A filoxera vész után a vidék fő fajtája a kékfrankos lett és ez a fajta a mai napig a legjellemzőbb a területen.
A termőhely kitűnő adottságait bizonyítja, hogy a Vas-hegy osztrák oldaláról már többször került ki Ausztria legjobb vörösbora.


Klíma:
A meleg pannon klímán gyakran vonulnak át hűvös, csapadékos frontok.
A napfényes őszi napokat hűvös éjszakák követik, melyek jótékony hatással vannak a savak ill. a borok stabilitására. Ezt bizonyítja, hogy a bontott palackok vákuum és védőgáz nélkül is heteken keresztül megőrzik minőségüket, ami a gasztronómiában nagyon előnyös.


Talaj:
A Vas-hegy nagyszerűsége leginkább a talajban rejlik. A magas vastartalmú erdei talaj, agyag és palakőzetek olyan sajátos jelleget adnak a vidék fő fajtájának, a kékfrankosnak, mely Magyarországon egyedül álló.
A borok mineralitása nagyon intenzív, ízét áthatja a terroir jellege.


Garger-pince:

2004-ben a Vas-hegy magyar oldalán azzal az elhatározással telepítettünk 6 ha szőlőt, hogy Vaskeresztest mint termőhelyet felvezessük a minőségi borok térképére. 20-30 éve elhanyagolt, de kitűnő adottságú területeket vettünk újra művelés alá 5.000 tőke/ha tőkeszámmal.
A területünk 90 %-án kékfrankost, 10 %-án merlot fajtát telepítettünk.
A szőlőben következetes zöldmunkával és 4.000-4.500 l/ha-os terméskorlátozással igyekszünk jó minőségű alapanyagot termelni.
A bortechnológiában a hagyományos eljárásokat követjük. Erjedés max. 1.000 literes kádban, kézi csömöszölés, almasav bontás tartályban. Mindez fajélesztők, enzimek és egyéb segédanyagok nélkül. Az újbort ezután használt barrique hordóban (500 l) érleljük 12 hónapig.
Nagy gondot fordítunk arra, hogy minden munkafázishoz megfelelő hőmérsékletet biztosítsunk. Ez az egyetlen, amit a modern technika vívmányaiból alkalmazunk.
12 hónapos érlelés után hordóválogatásra kerül sor, majd egy mobilpalackozó segítségével palackba ill. kartonba kerülnek a kiválogatott tételek.
A borok 1 éves palackos érlelés után kerülnek forgalomba.

Tudatosan törekszünk arra, hogy a hordó a háttérben maradjon és a terroir jelleg a borban minél intenzívebb legyen, hogy borunk a magyar kékfrankosok új színfoltja lehessen.


Eredmények:
-Kékfrankos 2006 2010-ben a Nyugat-mao.-i Egyetem bora. Erre a versenyre csak a Soproni Borvidékről és
csak kékfrankossal lehet nevezni
-Kékfrankos 2007 2011-ben a Nyugat-magyarországi Egyetem bora
-Kékfrankos 2009 Top 100 magyar bor 53. helyezett
Országos Syngenta Borverseny aranyérem
-Kékfrankos 2010 beválasztották a Köztársasági Elnök borválogatásába
-Kékfrankos 2012 Top 100 magyar bor 24. helyezett.
-Kékfrankos 2014 Winelovers kékfrankosteszten TOP 10 helyezés

Borászok


Garger Imre
2004 óta foglalkozom bortermeléssel, ennek megfelelően nem borász vagyok, hanem bortermelő. A szakmát a szomszédos osztrák borászoktól , elsősorban Thomas Wachtertól tanultam, akik hihetetlen önzetlenséggel és türelemmel segítették a fejlődésemet. Életem hátralévő részét már csak a kékfrankos népszerűsítésének szentelem.

Díjak


Kékfrankos 2014 Winelovers kékfrankos teszt TOP 10

Kékfrankos 2012 Top 100 magyar bor 24. helyezés

Kékfrankos 2009 Top 100 magyar bor 53. helyezés

Képek, videók

Fotók

Videók

Térkép