Istvándy Jenő Pincészete

Balaton-felvidék, Magyarország
Borászat értékelés
Gyorsaság
Megbízhatóság
Bor típusok
Bor fajták
Árak

Borok (3)

Leírások, borászok, díjak

Az 1973-as évjáratban már két Istvándy Jenő művelte a szőlőt és készítette a bort Szentbékkállán. Apa és fia, - mint majd 2005-től ismételten - együttes erővel gazdálkodott a Mátés-hegy apró parcelláin. Az ezt követő évtizedekben Istvándy Jenő munkája nyomán a szőlőterület és a pincék száma is gyarapodott, majd a kétezres években elérte az 5 hektárt. Fia, Istvándi Tamás 2005-től kapcsolódott be a borászat életébe, 2008 óta pedig ő készíti a borokat.

A Káli-medence gyönyörű lankáin érlelődő szőlőinkből készült borok a nappalok melegétől testesek, az éjszakák hűvösétől pedig gyümölcsösek. Visszafogott, elegáns illatukban hordozzák a vulkanikus talajból kapott elemi értékeket. Minden palack borunk a szőlő metszésétől a palackozásig magán hordozza apa és fiú figyelmét és gondoskodását, hogy a pohárba töltve átadhassunk valamit abból a csodából, melyet ez a gyönyörű táj és ez a hivatás ad nekünk!

Családunk és borászatunk otthona az 1825-ben épített Istvándy ház, mely jellegzetes és gazdag oromfaldíszítésével a Balaton-felvidék egyik híres műemléke. Építője Istvándi József jómódú gazdaember volt és jelentős méretű területeken gazdálkodott. A ház apáról fiúra szállva egyenes ágon öröklődött tovább családunkban és felnövekvő generációk sorát szolgálta. Istvándi József után fia, Istvándy Dániel, unokája Károly, majd dédunokája Jenő, végül ükunokája Jenő örökölte a házat.

Borászok


Istvándi Tamás
2004-ben végezte el a budafoki Soós István Borászati Technikumot, majd beiratkozott a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszermérnöki szakára. 2005-től aktívan részt vett a családi gazdaság működtetésében. 2007-ben egy palackozóüzem építésébe kezdett, azzal a céllal, hogy a pincészet saját borai mellett a hasonló kisüzemek borainak bérpalackozását is el tudja látni. 2009-ben helyezkedett el a Badacsonyi Pincegazdaság ZRt.-nél, ahol 2011-től a kereskedelem operatív igazgatójaként dolgozott, majd 2012-től 2016-ig az ország egyik legmodernebb borászataként felépült Canter Borház értékesítésnek vezetője volt. A családi borászat vezetését 2010-ben vette át édesapjától.

Istvándy Jenő
Pincészetünk alapítója 1959-ben végezte el a budafoki Soós István Borászati Technikumot. Már gyakorló borászként iratkozott be a Kertészeti Egyetem gyönygyösi kihelyezett képzésére, ahol üzemmérnöki diplomát szerzett. Kezdetben a Badacsonyvidéki Pincegazdaság balatonfüredi pincéjébenben dolgozott, majd onnan Mórra költözve az ottani borpince vezetője, később a Badacsonyvidéki Pincegazdaság ászári pincészetének üzemegység igazgatója lett. A családi gazdaságot édesapja halála után vette át. 1999-ben elérte a tervezett 5 hektáros üzemméretet, majd nagyarányú technológiai fejlesztésekbe kezdett. A családi borászat irányítását 2010-ben adta át fiának, Istvándi Tamásnak.

Díjak


2016 Piarista Bora
2009 óta a Piarista Rend Magyar Tartománya minden évben egy országos 100 pontos bírálat során, vakkostolással választja ki az adott év legszebb tételeit, melyek aztán a rend évszázados hagyományokkal bíró gyönyörű és különleges címkéjét megkapva az év Piarista Borai lesznek. 2016-ban a két győztes bor egyikeként pincészetünk 2015-ös évjáratú Farkastető dűlőszelekciója nyerte el ezt a megtisztelő és igazán nagy elismerést jelentő, különleges díjat.
Jó néhány évvel ezelőtt a Szent György-hegyen, Nyári Ödön pincéjében találkoztunk először Piarista borral. Vendéglátóink elmesélték akkor ennek a bornak a történetét, a borversenyt, melyen kiválasztották és a Piarista hagyományokat. Azóta titkos álmunk volt, hogy egyszer egy általunk készített bor kaphassa meg ezt a különleges címet. A 2015-ös Farkastető az első innen származó szelekció és hatalmas reményeket fűztünk hozzá a készítése során, hiszen ez a bor mutatja be elsőként ennek a kivételes dűlőnek a nyers szépségét. Egy jó nyitányként gondoltunk rá, mely fontos mérföldkő a pince életében. A Piarista bor cím elnyerésével egy sokáig fennmaradó emlékművet kapott ez az első szárnybontogatás ezért ennél fontosabb díjat nem is kaphattunk volna.


A piarista rend magyarországi megtelepedésével egy időben megindult a borászat is, melynek bevételével iskoláikat támogatták a szerzetesek. Az első nagyobb szőlőt Szelepcsényi György esztergomi érsek hagyta a kegyesrendiekre a Kiskárpátok alján, a Pozsony megyei Szentgyörgyön.
Jelentősebb szőlőterülethez aztán akkor jutott a rend, amikor I. Ferenc királytól 1807-ben megkapta a székesfehérvári őrkanonokság birtokát, a kusztodiátust. A nagy múltú, 800 éves javadalmat még Szent István alapította. A nehéz anyagi körülmények között élő magyarországi tartomány eleinte bérbe adta a birtokot, majd fokozatosan saját kézbe vette a különböző mezőgazdasági munkálatokat. A kusztodiátus központja Mernye volt, de a Balaton-felvidéki Akali és Dörgicse is hozzátartozott. Az 1800-as évek közepén már palackozták is boraikat a piaristák.
Ezt törte derékba a kommunista rendszer, mely felszámolta a nagybirtokokat, s megszüntette a piarista borászatot is. A rendszerváltáskor a rend nem tudta folytatni a szőlőművelést és borászkodást, így született meg a gondolat, hogy a borászatok versenyén évről évre kiválasszák az esztendő piarista borait.


Részlet a Magyar Kurír beszámolójából:
„Október 25-én a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola épületében mutatták be a piarista rend által meghirdetett 2016-os borválogatás nyertes borait: a Szászi Birtok „Zeus” elnevezésű 2013-as fehérborát, valamint az Istvándy Jenő Pincészete „Farkastető” nevű 2015-ös fehérborát.
Az idei év kitüntetett borait sajtótájékoztató keretében mutatták be. A nyertes pincészetek képviselői családtagjaik kíséretében érkeztek a díjátadásra. Mindkét győztes borászat családi vállalkozás, akik számára önmaguk megismertetésének fontos lépcsőfoka a piarista rend kezdeményezése. (…)
Mióta a Piarista Rend Magyar Tartománya 2009-ben, a rend szőlészethez és borászathoz kapcsolódó évszázados hagyományai folytatásaként meghirdette első borversenyét, hagyománnyá vált, hogy a borászatok, pincészetek minden évben versengenek a Piarista bor címért. Erről a döntést egy szakértőkből és a piarista rendhez köthető tagokból álló zsűri hozza meg vakkóstolással, 100 pontos rendszerben értékelve a borokat. (…)
Hernády Zsolt piarista öregdiák, a borválogatás ötletgazdája és szervezője a sajtótájékoztatón örömét fejezte ki, hogy a nyolcadik alkalommal megtartott, az egész Kárpát-medencére kiterjesztett borverseny márkanévvé tette a Piarista bor címet, mely gasztronómiai értéke mellett spirituális jelentést is hordoz. (…)
Azáltal, hogy egy bor megkapja a címkén a Piarista bor feliratot, a piarista család életének része lesz – mondta ezután Labancz Zsolt SP tartományfőnök. Az elöljáró azt is elárulta a résztvevőknek, hogy a mostani lesz az első alkalom, hogy megkóstolja a győztes borokat, majd idézett a győztes pincészeteket és boraikat bemutató leírásból. (…)
A leírás alapján, a szavak közvetítésével ízlelünk, olyan ez, mint amikor a megtestesülés belép anyagi világunkba – fogalmazott Labancz Zsolt. – Jézus azért vállalja a megtestesülést, hogy anyagi világunk gazdagságát belülről élje át. Milyen jó ebben a teremtett világban lenni, ezt közvetíti.”

Képek, videók

Fotók

Videók

Térkép

Családunk és borászatunk otthona az 1825-ben épített Istvándy ház, mely jellegzetes és gazdag oromfaldíszítésével a Balaton-felvidék egyik híres műemléke.