Pápa Lajos

Nagy-Somló, Magyarország
Borászat értékelés
Gyorsaság
Megbízhatóság
Bor típusok
  • száraz
  • édes
Bor fajták
  • olaszrizling
  • juhfark
Árak
száraz:
1 350 – 2 500 Ft
édes:
3 900 Ft

Borok (2)

Leírások, borászok, díjak

A Pápa család 2001-évben vásárolt szőlő területeket és pincét Somló-hegyen. A hagyományos somlói fajták közül Juhfarkot és Olaszrizlinget termesztünk.


A Juhfark leginkább Somlóra jellemző fajta, melyet sokan a „Nászéjszakák boraként” ismernek. Ez az elnevezés Mária Terézia uralkodásának idejéből származik, aki a legenda szerint elrendelte, hogy a Habsburg főhercegeknek a nászéjszakájukon somlói bort kell inniuk, mert akkor fiú utódok születnek és így maradhat fenn a Habsburg-ház férfi ága.


Ma már tudjuk, hogy az elnevezés nem csak a Juhfarkból készült borokra, hanem általában a Somlóira vonatkozik. A Juhfark szőlő kiválóan érzi magát Somló-hegyen és az évjáratok többségében –megfelelő technológia mellett- a legjobb minőséget produkálja. Bora tüzes, férfias, karakteres, magas extrakt tartalmú, elegáns, a vulkanikus mineralitást leginkább felmutató bor. Mivel a Juhfark szőlő szinte minden évben aszúsodást is produkál, így késői szüreteléssel, akár édes bort is készíthetünk belőle, melyet 27-33 mustfokos szőlőből nyerünk.


A 2006-os, a 2007-es és a 2013-as évjáratú késői szüretelésű Juhfark boraink Champion díjat kaptak a Nagy-Somlói Borversenyen. A 2007-es évjáratú Juhfark országos borversenyen Aranyérmet is, a 2013-as évjáratú pedig regionális borversenyen Nagy Aranyérmet is kapott.


A szőlő ültetvények 80%-ka új, saját telepítésű, a maradék rész, pedig felújított. Célunk a kiváló minőségű, kézműves somlói borok előállítása, melyet a szőlő művelése során alkalmazott hozamkorlátozással, rengeteg zöld munkával és a betakarítás optimális idejének megválasztásával alapozunk meg.

Borászok


Pápa Lajos

Díjak

Képek, videók

Fotók

Videók

Térkép