Twickel Szőlőbirtok

Szekszárd, Magyarország
Borászat értékelés
Gyorsaság
Megbízhatóság
Bor típusok
  • száraz
  • félédes
Bor fajták
Árak
száraz:
850 – 6 790 Ft
félédes:
890 Ft

Leírások, borászok, díjak

A közel 2 600 hektáron elterülő Szekszárdi Borvidék legnagyobb területtel rendelkező borászata a Twickel Szőlőbirtok. A csaknem 200 hektáron gazdálkodó vállalkozás tulajdonosa 1993 óta báró Twickel György. A tulajdonos édesanyja Zichy Mária Terézia grófnő, aki magyar nemesi családban született, azonban 1956-ban hazája elhagyására kényszerült. Németországba költözött, ahol megismerkedett majdani férjével, az Észak-Rajnai Westfalia-i származású Clemens Twickel báróval. A haza és a magyarság szeretete nem enyhült az évek során Zichy Mária Terézia grófnő szívében, és a rendszerváltás után céltudatosan kutatni kezdtek a magyarországi befektetési lehetőségek között a régi Zichy-birtokok környékén. A család több generáción keresztül kötődött a mezőgazdasághoz, így a Szekszárdi Borvidék adta lehetőségek inspirációjaként adódott a borral való foglalkozás. Báró Twickel György eltökélt törekvése a magas minőség elérése és fenntartása, mely mára Magyarország egyik legmodernebb borászati üzemévé tette a pincészetet. A Twickel Szőlőbirtok Kft.-t az ország csúcsborászatai között tartják számon. A pincészet először Liszt Pincészet néven működött, majd 2010 elején vált ki a Szekszárd Zrt.-ből és vette fel a Twickel Szőlőbirtok Kft. nevet. Báró Twickel György ma a Szekszárd mellett található Kajmád pusztán él feleségével és négy lányával, akiknek már szerep is jutott a borászat életében, ugyanis nevüket a legkülönlegesebb borok viselik.

Borászok


Gódor Attila
Tanulmányaimat Kecskeméten a Kertészeti Főiskolán végeztem, mint szőlész - borász szakmérnök, az iskola utolsó évében Tokajba gyakornokoskodtam a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtoknál.
Az egyéves tokaji kitérő után kerültem 2003-ban Szekszárdra, ahol a mai napig dolgozom. Először a Szent Gaál pincészetnél kezdtem borászként, majd dolgoztam Dúzsi Tamás Pincészeténél, és a Merfelsz Pincénél is, mint borász. 2015-ben kerültem a Twickel Szőlőbirtok csapatába azóta is itt dolgozom.

Tóth Zoltán

Díjak


Pannon Borrégió Top 25 (2017)
A Pannon borrégió Magyarország hét borrégiójának egyike. Négy borvidék alkotja: a Pécsi, a Szekszárdi, a Tolnai és a Villányi.
A Borrégió Egyesület és a Pécsi Borozó tizedik alkalommal rendezte meg borvidékeink regionális borversenyét.
A Pannon Borrégió TOP 25 borversenyt hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal 2008 júniusában rendezte meg a Pannon Borrégió és a Pécsi Borozó bormagazin, társrendezőként akkor a Pécsi Tudományegyetem, a Pécs/Sopianae Örökség Kht., a Szekszárd Borvidék Kht. is együttműködött.

Képek, videók

Fotók

Videók

Térkép