Vayi

Tokaj, Magyarország
Borászat értékelés
Gyorsaság
Megbízhatóság
Bor típusok
Bor fajták
  • pinot noir
  • aszú
Árak

Borok (1)

Leírások, borászok, díjak

A dűlő

Az olaszliszkai Vayi-dűlő mindig is Hegyalja legjobb területei közé tartozott. Egy birtokleírás már 1675-ben mint „optima vinea 1 classis” említi a területet, de ezt a minősítést kapta 1798-ban is. Az 1864-ben megjelent Tokaj-Hegyaljai Album a 10 legkiválóbb dűlő között sorolja fel. A Rákóczi-szabadságharc bukása után a Vay család bái ága szerezte meg a birtokot, ők építették fel a XVIII. században a máig álló nyári kastélyt. A Meszes-hegy legjobb területeit róluk nevezték el. A hegy elnevezését a helyenként szabad szemmel is látható, rendkívül morzsalékos (meszet egyébként nem tartalmazó) fehér kőzetről kapta, ami a vulkáni tevékenység utáni gejzírműködés egyik maradványa. Ennek köszönhetően az itt termett szőlőből készült borok egyedi karakterrel bírnak. A terület 1945 után állami kézbe került, később nagy részét felparcellázták és a helyi birtokosok tulajdonába adták. Bizonyos részeiben a mai napig fennmaradt a bárói család által száz éve ültetett szőlőállomány, amelyből a legnagyobb darab dr. Ungváry Krisztián tulajdonában van.


A borok

A borászat igyekszik minél sokrétűbb borok készítésére. Ehhez rendelkezésére áll fél hektár 100 éves Furmint és Hárslevelű, egy hektár a termelő által telepített Furmint és fél hektár Muskotály, valamint néhány száz tőke Kövérszőlő, Zéta és Pinot Noir. A Vayi dűlő jellegzetessége, hogy a gyümölcsös ízek elsősorban a körte és a birs alakjában fogalmazódnak meg.

Borászok


Ungváry Krisztián
Ungváry Krisztián eredeti végzettséges szerint történész, az MTA doktora. Több mint tíz önálló kötet és kétszáz tudományos publikáció kötődik nevéhez, amelyek a magyar mellett angol, német, lengyel, portugál, francia, japán és kínai nyelven is megjelentek. 1993 óta borszakíróként is tevékenykedett, első területét 1996-ban vásárolta meg. 2000 óta borai a nyilvánosság előtt is ismertté váltak, borait a Budapest Bortársaság is forgalmazza. Borait személyesen készíti, filozófiája szerint a legfontosabb, hogy a szőlő erényeiből minél több maradjon meg a borban. Ezért kerüli a hordó használatát és igyekszik minél gyümölcsösebb, könnyedebb borokat készíteni. Károly herceg budapesti látogatásán 2009-es Cuvée borát szolgálták fel a menüsor végén. A brit trönörökösnek és Sólyom László köztársasági elnöknek annyira megtetszett az ital, hogy ezt a menükártyán is megörökítették. A borászat székhelye Erdőbényén, a Kossuth utca 49-ben található. Szüreteit jelentős részben családtagjaival és barátaival végzi.

Díjak

Képek, videók

Fotók

Videók

Térkép

1026 Budapest Trombitás u. 13.